Östra Silvbergs gruva

Det har varit ett kanon väder de senaste dagarna! Visserligen har det varit varmare än vad det nödvändigtvis behöver vara för att det ska kännas som en skön sommar, men snart kommer snön igen och då kommer vi längta tillbaka till soliga dagar som dessa.

När gårdagens arbetspass var avklarat passade vi på göra en kvällsutflykt till Östra Silvbergs Gruva.

Gruvan en av Sveriges äldsta gruvor och på en närliggande informationstavlan kunde vi läsa att gruvdriften bedrevs i varierande omfattning från 1400-talet fram till 1920. Utöver detta är gruvan också känd för sitt vitrolblå vatten som lockar många dykare till gruvan. Under vårt besök var det däremot många badgäster. Inget vi själva hade vågat pröva men ett kanonställe att fika på! Bredvid gruvan finns ett minnesmärke över St. Nicolais kapell och ödekyrkogården. I dag finns bara muren kring kapellet och en utmärkt grund kvar samt två gravstenar från 1600 – och 1700 talet. Vistelsen i sin helhet var trevlig då det är en otroligt fin natur vid gruvan och hela platsen andas historia. En perfekt avslutning på dagen tillsammans med nära och kära!  

IMG_3920-3 IMG_3910-1
IMG_3912-2 IMG_3927-4

Idag har vi passat på att njuta av sommarvärmen på olika håll. Daniel har badat med Elin och Erik. Själv har jag tagit en promenad i skogen med Maria.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *